28 Mart 2014 Cuma

Peynirli Dızmana

 Bursa yöresine ait guzel bir borek tarifi paylaşalım:)....
Yanliz bu lezzetin Selanik adası, Rodop , Bulgaristan ordanda göçmenler vasıtasıyla Trakya'ya geldigini söyleyenler de mevcut ....
Nereden olursa olsun hoş bir lezzet oldugu kesin:).
  • Malzemeler 
  • 1 paket yas maya,
  • 2 su bardağı ılık süt,
  • 2 su bardağı ılık su,
  • 1 cay bardağı toz seker,
  • 1 yemek kaşığı tuz,
  • 8-8,5 su bardağı un (ölçü bir buyuk yuvarlak tepsi icin fazla derseniz yarım ölçüde yapabilirsiniz).
  • Îç harcı icin:
  • 1 buyuk kalıp beyaz peynir( arzu ettiginiz baska peynirlerde olur),
  • Yarım demet maydanoz,
  • Kirmizi pulbiber,
  • Üzerine sürmek icin:
  • 1 su bardağı yoğurt,
  • 1 adet yumurta,
  • 1 su bardağından iki parmak eksik siviyag,
  • 2-3 yemek kasığı kaymak,
  • Az tuz. 



  • Yapılışı:
  • Mayayi ılık su, süt ve sekerle iyice eritin.
  • Ardından tuz ve un İlavesiyle hamuru yogurmaya başlayın.
  • Hamur elinize yapışır sekilde kulak memesinden yumuşak olucak.
  • Bu esnada biraz siviyag ekleyerek hamuru toplayabilirsiniz.
  • Yarım saat hamuru mayalandirin.
  • Mayalanan hamuru elinizle uc parçaya ayırın ve enlemesine uzunca yaglayarak ( elinizle ) acın.
  • Uc kısmına peynirli maydanozlu harçtan koyun ve rulo yapın.
  • Rulo yaptığınız hamuru elinizle uzatın. 
  • 2 ser parmak kalınlığında kesip tepsiye iç kısmı yukarıya bakicak sekilde yerleştirin.
  • Diğer iki parca hamurada aynı işlemleri tekrarlayın.
  • Fırına vermeden once harcını iyice karıştırın üzerine dokun.
  • Onceden isitilmis 180 derecede nar gibi kizarana kadar pişirin.

Afiyet Olsun:) 
Kevser KURU

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder