19 Mart 2014 Çarşamba

Sütlü ( Kavrulmuş) Mercimek Çorbası

    Herkese merhabalar :)
Dün aksam cokk uzaklardan Kuzey Irak'tan misafirlerim vardı. Farklı bir çorba yapayım diye düşünürken geleneksel mercimek corbamizi sütlü yapmak aklıma geldi. Yanliz bunu yaparken yapım asamasininda farklı olmasını istediğimden kavurarak ingiltereden cok sevdigim Elif ablam'da gördüğüm şekliyle denedim. Sonuç çok olumlu oldu hatta espriler bile yapıldı. Eslerimizi ariyalim da yengeyi arasınlar tarifi alsınlar gibi:)).......
Bu mutlulukla yaptıgım seklini paylaşmaya karar verdim. Umarım sizlerde yapar , beğenir ve afiyetle yersiniz....



  • Malzemeler ( 4-6 kişilik) 
  • 2 adet kuru sogan ( orta boy ve yarım ay seklinde dogranmis),
  • Yarım cay bardağı siviyag,
  • 1 su bardağı mercimek,
  • Tuz,
  • Yarım cay kasığı karabiber,
  • Yarım cay kasığı kimyon,
  • 5 bardak su ( tavuk yada et suyu kullanmanızı tavsiye ederim),
  • 2 su bardağı süt.
  • Sosu icin:
  • 2 yemek kasığı tereyag,
  • 2 tatlı kasığı domates salçası,
  • 1 tatlı kasığı kuru nane,
  • Yarım cay bardağı su.
  • İcine sıkmak icin:
  • Yarım limon suyu .

  • Yapılışı 
  • Tencereye yağı alıp ay seklinde dogranmis soğanları kavurun.
  • Hafif pembelesince mercimeğini ve baharatlarını ekleyin kavurmaya devam edin ( 15-20 dakika kadar).
  • Devamlı karıştırarak kavurdugunuz mercimeğe suyunu ilave edip kısık ateşte iyice pişirin .
  • Koyulasip tum mercimekler pisince icine sütünü ekleyin bir tasım daha kaynattiktan sonra altını kapatın.
  • El blendirindan yada bir suzekten geçirin. 
  • Çorbanız eger cok yogun olduysa kendi damak tadınıza göre su yada süt ilave edebilirsiniz.
  • Kucuk bir tavada tereyağını eritip salçasını alın kasığın tersiyle ezerek kavurmaya başlayın bu esnada icine nanesini koyun ve kokusu çıkınca yarım cay bardağı suyunu koyup kaynatin.
  • Çorbayı servis yaparken sosundan dokun .
  • Limon İlavesiyle afiyetle yiyin.

Afiyet Olsun:)
  1. Kevser KURU

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder